zondag 4 juli 2010

Zwanenfamilie

Het is een mooie tijd van het jaar. Overal zie je vogels druk bezig hun nestje te perfectioneren. De meesten hebben hun gezinnetje al compleet, een aantal is nog in volle afwachting van wat er komen gaat.

Natuurlijk is er de trouwe gans. Ieder jaar is hij er, in het water voor onze deur. Hij kiest zijn gezinnetje uit. Of het hetzelfde vrouwtje is als vorig jaar, weet ik niet, maar altijd kiest hij een eendevrouwtje. Als het eendevrouwtje kleine pijltjes heeft, adopteert hij ze trouw en beschermt hen vurig en vol overtuiging. Het is weliswaar een gans met een beetje identiteitscrisis maar als hij zijn familie vergezelt op een uitje, dan geeft hij alle woerden het nakijken. Als een trotse, nieuwbakken papa, zwemt hij vooraan met fier opgeheven hoofd. Dan doet hij me een beetje denken aan de zwanenfamilie van verderop.

Een prachtige familie is dat. Als ze langsparaderen en hun kroost de fijne kneepjes van het zwaan-zijn aanleren, dan kun je niet anders dan je te verwonderen over de schoonheid van hun creatie. Dagelijks spenderen ze uren aan het perfectioneren van die schoonheid. Dan kun je ook maar beter even een straatje om, want gezellig vinden ze het niet dat je even langskomt.

Nee, dan liever die gans. Hij gaat er echt voor zitten of drijven liever gezegd. Alsof hij zeggen wil: "Kijk! Mooi hè? Da's nou mijn grut!"


Geen opmerkingen:

Een reactie posten